Používáme analytické cookies, abychom pochopili, jak lidi používají náš web. Zapneme je jen s tvým souhlasem, víc v zásadách používání cookies.

Blog

Nový zákon o účetnictví: kdy začne platit a týká se tě vůbec?

Martin Liberda · · 4 min čtení

Nový zákon o účetnictví je zatím jen návrh. Počítá s 1. 1. 2028, Komora daňových poradců čeká spíš rok 2029. OSVČ bez účetnictví se změní skoro nic, víc dopadne na s.r.o. Podívej se, co to znamená podle toho, jak podnikáš.

Tmavě zelený titulní obrázek: kniha s paragrafem a soudcovské kladívko. Text: Nový zákon o účetnictví, Týká se tě vůbec?

Nový zákon o účetnictví má nahradit zákon z roku 1991. Když účetnictví nevedeš, skoro nic se pro tebe nemění. Víc dopadne na s.r.o. a na OSVČ, které účetnictví vedou dnes.

Vycházíme přímo z vládního návrhu, sněmovních tisků 63 a 64, a ze stavu k 1. 11. 2026. Do schválení se ještě může změnit.

Kdy začne platit nový zákon o účetnictví

Aktuální stav: zákon není schválený. Druhé čtení ve Sněmovně k 1. 11. neskončilo a pak ho čeká třetí čtení, Senát a prezident. V návrhu stojí 1. 1. 2028, Komora daňových poradců ale považuje za nejbližší realistický termín rok 2029. Do té doby platí dnešní zákon.

S rokem 2027, o kterém píšou starší články, návrh nepočítá. Od roku 2027 má platit samostatná novela kvůli zprávám o udržitelnosti (tisk 279), ta se ale týká hlavně největších firem. Daňové změny shrnuje článek Co se mění od 1. 1. 2027.

Musí OSVČ vést účetnictví?

Dnes ano, pokud máš zápis v obchodním rejstříku, obrat nad 25 milionů Kč nebo jsi ve společnosti s účetní jednotkou. Podle návrhu už povinnost vést účetnictví nemá žádná OSVČ: účetní jednotkou je jen ten, kdo se tak rozhodne (§ 5). Dokud nový zákon neplatí, limit 25 milionů Kč dál platí.

Máš paušál nebo daňovou evidenci

Daňová evidence, výdajový paušál i paušální daň zůstávají. Nová pravidla pro účetní záznamy platí pro účetní jednotky, takže se tě netýkají. Doklady dál držíš podle dnešních lhůt.

Hlídat má smysl dvě věci. Když vedeš daňovou evidenci a odepisuješ majetek, můžou se změnit odpisy (viz níže). A kdo se v prvním roce účinnosti stane příjemcem peněz z veřejného rozpočtu, je podle § 281 účetní jednotkou, dokud je dostává. U dotace si to tedy ověř.

Účetnictví vedeš už dnes

Padá pravidlo, že s účetnictvím musíš vydržet 5 let, a odejít půjde k poslednímu dni účetního období. Než odejdeš, počítej se třemi věcmi:

  • Dotace. Kdo je k účinnosti zákona účetní jednotkou a dostává peníze z veřejného rozpočtu, zůstává jí, dokud je dostává (§ 281).
  • Staré záznamy. Před odchodem musíš zajistit jejich uchování a oznámit to státnímu archivu (§ 187 odst. 4).
  • Paušál. S účetnictvím pro všechny činnosti ho podle vládního znění nevyužiješ, ani výdajový, ani paušální daň.

Začít s účetnictvím dobrovolně půjde taky, ale s povinnostmi a pokutami jako u firmy. Pro běžnou OSVČ je to práce navíc.

Co se změní pro malé s.r.o.

Účetnictví zůstává povinné a limity kategorií se nemění. Mikro účetní jednotkou je dál s.r.o., která splní aspoň 2 ze 3 podmínek: aktiva do 11 milionů Kč, čistý obrat do 22 milionů Kč, do 10 zaměstnanců (§ 19). Nejvíc práce čeká na účetní: účtovou osnovu má určit vyhláška, která zatím existuje jen jako teze.

Tebe se týkají hlavně dvě věci:

  • Pokuty. Za nezveřejněnou závěrku až 0,5 % aktiv, za nevěrohodné účetnictví až 2 % (§ 255 a § 260). U aktiv 2 miliony Kč je to nejvýš 10 000 a 40 000 Kč.
  • Opravy. Oprava záznamu je v pořádku, jen když zůstane vidět i původní obsah (§ 178). Po sestavení závěrky se zápisy za dané období nemění (§ 186).

Digitalizace dokladů: půjde vyhodit papírová účtenka?

Digitalizaci účetních dokladů návrh řeší u účetních jednotek. Papír půjde nahradit elektronickou kopií, když k ní bude připojené osvědčení o shodě. Jinak musíš schovat originál pro porovnání (§ 179). Samotná fotka v telefonu osvědčením není a jak má vypadat v praxi, zatím jasné není.

Účetní záznamy i závěrka se podle návrhu drží zpravidla 5 let (§ 187). Plátce DPH ale daňové doklady drží dál 10 let, takže u nich platí delší lhůta. Kvůli návrhu proto nic nevyhazuj.

Odpisy: zruší se odpisové skupiny?

Možná, ale zatím s tím nepočítej. Vládní znění doprovodného zákona odpisové skupiny ruší a zvedá limit pro odpisování z 80 000 na 100 000 Kč. Právě tenhle zákon ale narazil a podle Ekonomického deníku z něj má zůstat minimalistická novela. Ministryně financí přitom mluví o změně odpisů od roku 2028.

Konečné znění jsme k 1. 11. nedohledali. Nákup majetku proto plánuj podle dnešních pravidel.

Co udělat teď

  • Kvůli návrhu nic nepřenastavuj.
  • Papírové doklady drž podle dnešních pravidel.
  • Jako OSVČ s účetnictvím počkej s odchodem na schválený text.
  • U s.r.o. zkontroluj, že máš zveřejněné závěrky. Platí to už dnes.
  • Doklady nahrávej průběžně, ne až na konci roku.

ChytrýDoklad není účetní program a osvědčení o shodě nevystavuje. Pomůže s tím, co je potřeba tak jako tak: doklad vyfotíš, zkontroluješ ho vedle originálu a účetní dostane balíček v Excelu, CSV, Money S3 nebo Pohodě.

Tenhle článek je shrnutí vládního návrhu, ne náhrada za zákon ani za radu daňového poradce.